Monday, June 29, 2015

807. Chicken Drumsticks with Pea Brown Rice


There must be at least a million and one different ways of cooking chicken and rice.
This is variation number X on the blog, and you have a choice of making it a one-pot wonder or going for the slightly more effort-requiring (but more presentable) separate cooking method.
Whichever method you choose, both start off with browning the chicken in the same pot the rice will be cooked in. Leave the chicken in for the one-pot way, or take it out and finish its cooking in the oven for the separate cooking method. I used brown rice because I love it, but this will work just as well with white rice (just water quantity and cooking time will differ).


Ingredients:

900g chicken drumsticks
1 tsp salt & pepper
1 tsp allspice powder
1/2 tsp chilli powder
1 tsp dry thyme
2 cloves garlic
2 Tbsp oil
1 onion
2 cups rice
1 1/2 tsp salt, extra
boiled water
1 cup frozen peas


Method:

One-Pot Method:
Coat the chicken in 1 teaspoon salt, pepper, allspice, chilli, thyme, and the crushed garlic.
Brown the chicken in a bit of oil until deeply golden, a good 20 minutes.
Add the chopped onion and saute until soft.
Add the rinsed and drained rice, extra salt, and 3 and a half cups water.
Bring to a boil, reduce to a simmer, cover, and leave for 20 minutes.
Stir in the frozen peas, cover, let steam another 7 minutes.
Tip into serving dish and serve.

Separate Cooking Method:
Coat the chicken in 1 teaspoon salt, pepper, allspice, chilli, thyme, and the crushed garlic.
Brown the chicken in a bit of oil until deeply golden, a good 20 minutes.
Remove into a baking dish and bake for another 20-25 minutes at 400F.
Add the chopped onion into the same pot the chicken was browned in and saute until soft.
Add the rinsed and drained rice, extra salt, and 3 and a half cups water.
Bring to a boil, reduce to a simmer, cover, and leave for 20 minutes.
Stir in the frozen peas, cover, let steam another 7 minutes.
To serve, spoon the rice into a dish and arrange the chicken drumsticks on top.


قطع الدجاج على رز بالبازلاء


المكونات
900 جرام أفخاذ دجاج
1 ملعقة صغيرة ملح وفلفل أسود
1 ملعقة صغيرة بهارات مشكلة
1/2 ملعقة صغيرة فلفل حار مطحون
1 ملعقة صغيرة زعتر بري مجفف
فصين ثوم
2 ملعقة كبير زيت
بصلة
كوبين أرز
1 1/2 ملعقة صغيرة ملح - إضافية
ماء مغلي
كوب بازلاء مثلجة


الطريقة
طريقة الوعاء الواحد:
يغطى الدجاج بالفلفل الأسود وملعقة ملح والزعتر والبهارات بالإضافة إلى الثوم المفروم
يحمر الدجاج في قليل من الزيت لمدة 20 دقيقة
يضاف البصل المفروم ويحمر حتى يلين
يضاف الأرز بعد غسله، ويضاف معه الملح و 3 أكواب ونصف من الماء المغلي
يترك حتى يغلي، ثم يترك على نار هادئة لمدة 20 دقيقة
تضاف البازلاء ويحرك ثم يترك لمدة ربع ساعة
يغرف في طبق التقديم ويقدم

طريقة الخطوات المنفصلة:
يغطى الدجاج بالفلفل الأسود وملعقة ملح والزعتر والبهارات بالإضافة إلى الثوم المفروم
يحمر الدجاج في قليل من الزيت لمدة 20 دقيقة
ينقل لصينية بايركس ويحمر في الفرن لمدة 20-25 دقيقة إضافية
يضاف البصل المفروم في نفس القدر الذي تم تحمير الدجاج فيه حتى يلين
يضاف الأرز بعد غسله، ويضاف معه الملح و 3 أكواب ونصف من الماء المغلي
يترك حتى يغلي، ثم يترك على نار هادئة لمدة 20 دقيقة
تضاف البازلاء ويحرك ثم يترك لمدة ربع ساعة
تصف أفخاذ الدجاج فوق الأرز في طبق التقديم
 


 صحة و عافية

No comments: